» Presentation av Ilas valpkull

Nu har de redan hunnit bli två dygn gamla. Sömnbristen gör att dagarna flyter ihop och jag blir lite dagvill. Det känns i alla fall som att det blivit dags för en presentation av de små liven. 
 
Mitt kennelnamn är Taunila. Det är en fusion av mitt och Ilas namn. 
 
På valpnamnen är det fågeltema. Det blev så av en tillfällighet. Min syster ska ha en valp och är lite av en fågelskådare så hon har varit engagerad med namnen och jag tyckte att det fanns många fina att välja mellan. I den mån det går har vi såklart försökt välja svartvita fåglar. ;) Många av fågelarterna har vi dessutom i närheten där vi bor.
Nu känns det i alla fall som att namnen har fallit på plats. På en del valpar kändes namnen självklara redan från början konstigt nog. :) Men jag lämnar viss reservation över att namnen kan komma att förändras om jag inte tycker att det passar när valpen växer upp. 
 
Presentationen kommer i den ordningen de föddes. 
 
Låt oss börja med...
 
 
"Magpie"
 
Hon föddes först och var även störst med sina 395 gram. Trots ganska utdragna krystvärkar innan hon kom ut så var hon pigg och hittade målmedvetet en spene mycket fort. Magpie är namnet för vår Skata - en vacker, smart och tuff fågel. 
 
 
Magpie har vitt på frambenen över carpus, strimbläs och en liten vit fläck i nacken. 
 
 
"Buzz"
 
Buzz var den första hanen. Han vägde 390 gram. Buzzard är namnet för Ormvråk - en vacker, lugn och kraftfull fågel som vi ser ofta runt huset. 
 
 
Buzz har vita framben varav mer på höger sida. Han har en medelbred bläs och halvkrage på höger sida. 
 
 
"Caillie" [Käjli]
Caillie var den andra tiken och vägde 390 gram. Capercaillie är namnet för Tjäder - en stor och vacker skogsfågel. Det är inte alls ovanligt att vi ser tjädrar i skogen runt vårt hus och det är alltid en andaktsfull syn. 
 
 
Caillie har lång strumpa vänster fram, halv strumpa höger fram, halv krage på vänster sida och en smal bläs.
 
 
"Sparven"
Sparv var den andra hanen. Minst i kullen med sina 320 gram men ändå mycket pigg och framåt. Till sparvarna hör flera fåglar bl.a. Gråsparv och Pilfink vilket man ofta ser i stora flockar runt fågelborden och i ladugårdar. På tomten har vi en flock sociala pilfinkar som hälsar oss välkomna när vi går ut och matar djuren på mornarna. 
 
 
Sparven har lång strumpa vänster fram, halv strumpa höger fram, halv och lite brokig krage på framför allt höger sida och en bred bläs.
 
 
"Tord"
Tord (eller kanske Bill? ;)) var den tredje hanen. Han vägde 350 gram. Razorbill är namnet för Tordmule - en unik, ovanlig och cool fågel. 
 
 
 Tord har vita framben över carpus, halvkrage på vänster sida och ganska bred bläs.
 
 
"Cap"
Cap var den fjärde hanen som kom ut. Han vägde 356 gram. Blackcap är namnet för Svarthätta och passade Cap eftersom han är mörkast i hela kullen. Svarthättan är en liten fågel som är känd för att vara en mycket skicklig sångare som dessutom har förmågan att lära sig andra fåglars sång och härma dem. 
 
 
Cap har lite vitt på tassarna och liten  bruten strimbläs i ansiktet. Han har ingen krage.
 
 
"Swift"
Swift var den tredje tiken och vägde 380 gram. Hennes krage råkar ha formen av en liten Tornseglare så namnet var självklart direkt. Swift är alltså namnet för Tornseglare. Det är en fågel som är ganska lik svalorna. En elegant, snabb, mörk fågel som är känd för att leva nästan hela sitt liv uppe i luften. Det latinska namnet kan till och med översättas till "Fotlös fotlös". 
 
 
Swift har långa vita strumpor på frambenen, medelbred bläs, och en liten fläck i nacken som formar en fågel.
 
 
"Sky" 
Sky var den sista tiken och vägde 390 gram. Skylark är namnet för Sånglärka - en pigg och nätt, glatt sjungande fågel. 
 
 
 
Sky har långa vita strumpor på frantassarna, en smal bläs och en smal halvkrage på höger sida. 
 
 
"Jack"
Jack var den femte hanen och vägde 375 gram. Jackdaw är namnet för Kaja - en smart och modig fågel med intensiva ögon som alla känner till. 
 
 
Jack har höga vita strumpor på frambenen, jämn helkrage och ganska smal bläs.
 
 
"Ozzy"
Ozzy var sist ut och alltså den sjätte hanen. Han vägde 338 gram. Osprey är namnet för Fiskgjuse - en vacker och kraftfull fågel som är mästare på det den gör. Fiskgjuse är också en fågel vi ser här hemma ibland. 
 
 
Ozzy har lång strumpa på höger fram och kort strumpa på vänster fram. Han har en mellanbred bläs och hel, smal krage. 
 
Visst är de fantastiskt fina! :D Vi får se om namnen sitter ända fram till registrering eller om något hinner ändras. Särskilt syrrorna Sky och Caillie är så pass lika varandra i både utseende och sätt i nuläget så risken finns att de byter namn när personligheterna utvecklas mer senare. 
 Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback