» Valpar planeras våren 2017, Border collie.

Edit: Ila blev parad med Ardagh Mac, REGV1410/2015, men gick tyvärr tom. Förhoppningsvis blir det ett nytt försök  vid nästa löp.
 
Ila
 
Ila
 
Ila är en frisk Border collie som har HD A och väger 18 kg. Hon går mycket bra i vallningen och har börjat samla på sig meriter trots att jag som förare är nybörjare, vilket säger en hel del om hennes träningsbarhet. Hon är godkänd vallhund på både får och nöt samt har förstapris och vinst i IK-1 på får. Nästa säsong hoppas vi på att hinna starta IK-2, efter valpkullen. En utförligare beskrivning av hennes vallningsegenskaper finns HÄR.
Bland Ilas kullsyskon är 6/7 godkända vallhundar, tre stycken utöver Ila tävlar IK-1, en tävlar IK-2, en arbetar på en fårgård med 350 tackor och tre stycken tävlar agility klass 3.
Hennes stamtavla innehåller fina, gamla linjer från bl.a. Moel (Moel Tess, Moel Eira och Moel Hugo), Bwlch (Bwlch Hjalmar), Kelliegården, Somollis (Somollis Vicki), och Nisses.
Hennes absolut största styrka är ändå hennes mentalitet. Hon har en fantastisk av-knapp och är lika bra soffhund som hon är arbetshund. Social och stabil, älskar folk och är trygg med barn. Genomsnäll mot både folk och fä. Skottfast. En utförlig beskrivning av Ilas mentalitet (med film) kan ni läsa HÄR.
CEA-fri via sina föräldrar. IGS-normal. MDR-1-normal.
Mer om Ila (med bilder och vallningsfilm) kan ni läsa HÄR.
 
Ilas stamtavla.
 
Ardagh Mac är en frisk Border collie som har HD A och väger 23 kg. Han är importerad av Jonas Gustafsson från Joe Doherty, Ardagh Sheepdogs i Irland när han var valp. Hans föräldrahundar är P J Dohertys Rock ISDS287545 och J Dohertys Queen ISDS00/314414. Mac ägs nu av Sofia Palmqvist som är ny förare inom vallning. Trots det så gjorde hon godkänt vallhundsprov och debuterade i IK-1 inte långt efter att hon köpt honom.
Jag träffade Mac första gången som unghund för flera år sedan på en kurs för Jonas som då visade honom. Jag la honom direkt på minnet då han var så social och trevlig samt en naturlig talang i fårhagen. Mac är inte använd tidigare men hans kullbror Pete har gjort en del parningar 2016. Mac är gentestad CEA-normal och ögonlyst UA.
Mer om Mac, med bilder och filmer, kan ni läsa HÄR.
 
Macs stamtavla.
 
Inavelsgraden mellan Ila och Mac är 0%.
 
Mac
 
 Mac. Foto: Josefin Engman
 
 
Målsättningen med valpkullen är mentalt stabila och sociala vallhundar med mycket samarbetsvilja och naturlighet i vallningen. Man ska kunna träna hunden utan onödiga konflikter. Sedan är det inte heller kul att ha en bra vallhund utan att det fungerar i vardagen. Och allt detta vill jag ha utan att tumma på kvalitén!
 
 
 
De som är intresserade av en eventuell valp efter Ila och Mac är välkomna att höra av sig, det är inte bindande för varken dig eller mig.
 
feas0001@stud.slu.sKommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback