» Följ oss på insta!

Vill ni se mer av Ila och hennes kommande valpkull? På instagram lägger jag upp en hel del Ilabilder som inte dyker upp här. 
@felicia4004

» Vecka 6. (Dag 44)

I måndags gick vi in på sjätte veckan i dräktigheten och idag är vi på dag 44. 
 
Jag vägde Ila igår och tänkte skriva detta inlägget då. Men när jag räknade på viktuppgången så blev jag osäker på om jag verkligen sett rätt så jag vägde henne igen idag... Och vikten stämde. Ila väger nu 22 kg och har alltså gått upp ytterligare 1,9 kg senaste veckan. :O Totalt har hon gått upp 3,5 kg i vikt från sina ursprungliga 18,5 kg. Hon är också synbart större och tyngre och magen är inte lika jämnt spolformad utan hänger längre ner. 
 
Ursäkta den dåliga bildkvalitén. Men här ser man hur oformlig den tidigare så atletiska fröken Ila börjar bli.
 
 
 
Ilas uppfödare på Gårdsbacken säger att Ilas mor och mormor gick upp ungefär 0,5 kg/valp under dräktigheten. Om Ila följer samma mall så betyder det att hon redan gått upp sju valpar i vikt... Det ska bli oerhört spännande att se hur det ser ut på röntgen den 4/12. Danne och Paula på Gårdsbacken är också i väntans tider med Ilas kullsyster Lime som blev parad bara några dagar senare än Ila. Teoretiskt sett så kan det alltså födas kusiner på samma dag! :D Det är jättekul att ha en jämngammal närbesläktad kull att följa. 
 
Ilas uppfödare är min stora inspirationskälla när det gäller hur en valpkull ska födas upp. De är ytterst noga med socialiseringen och miljöträningen av valparna och jag tror också man har allt att vinna på det. Valparnas hjärnor utvecklas i en rasande takt de första veckorna och jag vill att de ska vara så väl anpassade till sina nya liv som möjligt innan de lämnar gården. Att växa upp som en del av det vanliga familjelivet i stället för instängda i en anpassad miljö i en valphage. Att vara med på promenader i olika miljöer, åka bil, få positiva upplevelser med olika typer av folk osv. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att ge valparna en så trygg och positiv grund som möjligt innan de får åka till sina nya hem. :)
 
Den blivande mamman tillbringar helst sina dagar i soffan numera. 
 
Ila har nu gått över till att äta Royal Canin Starter tre gånger om dagen. På det får hon fortfarande Bozita blötmat och köttkorvar av olika märken. Hon äter även en del råa lammben från gården som jag vet håller god hygien och kvalité. 
Ilas hunger är nämligen helt omättlig nu. För mig känns det väldigt ovant då hon tidigare varit en hund med lagom aptit som i stort sett kunnat ha torrfoder på fri tillgång och aldrig tigger något mer än det. 
Nu är det som att instinkerna har tagit över och hon födosöker hela tiden och äter allt hon kommer över. Hon har till och med stulit en ost från soffbordet (!) och hon har aldrig stulit någon mat i hela sitt liv tidigare. :O
Ute knaprar hon gärna fryst ankbajs från gårdsplanen. Hon verkar ha förstått det där med att det är bra med en varierad kost när man är dräktig i alla fall. :p
 
Snart ska jag ladda upp bilder så ni får se hur fin valplådan har blivit. :)
 
 

» Vecka 5. (Dag 36)

Nu har dräktigheten gått in i vecka 5. Idag är det 36 dagar sedan Ila parades och mer än halva tiden av dräktigheten har gått!
 
På senaste tiden har magen vuxit fooort! Jag börjar nästan fundera på om Ila planerar en ny film med titeln "Ila och de 101 border colliesarna"... 
 
Nu väger hon 20,1 kg. Hon har alltså gått upp ett kilo i vikt på en vecka (!) och totalt 1,6 kg. Det är en ganska markant ökning för att vara så pass tidigt i dräktigheten. Förhoppningsvis stagnerar kurvan lite nu. 
Midjan är i stort sett borta. Hon rör sig också tyngre på promenaderna. Aptiten har stigit markant och hon vill mest äta hela tiden. Hon får ännu inte fri tillgång utan mat ca 3 gånger per dag.
 
Hund som var opepp på att modella och ser allmänt lidande ut. :P
 
 
 
Att magen har vuxit så fort har gjort mig nyfiken på hur många valpar det kan vara. Är det många valpar eller bara en glupsk tjockis? ;) Därför har jag bokat tid för dräktighetsröntgen 4/12 kl 18.00. Det känns bra att veta inför valpningen ungefär hur många valpar man kan förvänta sig. 
 
 
 

» Ila är dräktig! Vecka 4.

Ila är konstaterat dräktig! :D
 
Jag har varit lite försiktig med uppdaterandet här på bloggen då jag inte velat ge mig själv för stora förhoppningar innan jag visste säkert. Men nu blir det ändring på den fronten!
 
Idag är hon på dag 30. Hon har röda, svullna spenar. Midjan börjar onekligen se mer stinn ut. Från sidan blir hon nästan lite limpformad. ;) Hon har även haft dålig aptit i flera dagar. Särskilt på morgonen, då går inte ens blötmaten ner. På eftermiddagen kan hon i stället vara hungrig som en varg och kasta i sig maten. Hon har också gått upp 6 hekto i vikt och väger nu 19,1 kg. 
 
Idag fick jag svar på ett Relaxintest vilket var positivt. Relaxin är ett dräktighetsspecifikt hormon för hundar och utsöndras av valparnas moderkaka. Eftersom hundar blir skendräktiga så kan man inte testa Progesteron som man kan göra på människor. Det hormonet blir högt hos hundar oavsett om de är dräktiga eller inte. 
 
 
 
Ila äter nu Royal Canins HT42d som grund. Det är ett dräktighetsfoder som tikar ska äta fram till dag 42 i dräktigheten. På det får hon Bozita naturals blötmat som topping för att hjälpa aptiten. Hon får även lite matrester vid tillfälle då det finns studier som visar att det är bra med en varierad kost hos den dräktiga tiken då det minskar risken för att valparna blir överkänsliga/allergiska. 
 
Ila har också fått första vaccinsprutan mot Herpes i samband med parningen. Hon ska få en till spruta 1-2 veckor innan valpning. Skulle hon bli infekterad av herpes under dräktigheten så är det knappt märkbart på tiken men kan bli fatalt för valparna som föds svaga eller döda. Så jag tar det säkra före det osäkra och vaccinerar, särkilt som Ila är med mig på jobbet där det är en del hundtrafik. Det ska jag givetvis försöka undvika mer ju längre in i dräktigheten vi kommer. 
 
Intresset för kullen har visat sig vara relativt stort vilket glädjer mig mycket! Det betyder att det är fler än jag som tror på kombinationen. :) Jag har inget kö- eller tingningssystem utan tar emot alla intresseanmälningar. Först när valparna är födda och jag ser antal och könsfördelning börjar jobbet med att hitta rätt hem till de olika valparna. 
 
Vid intresse, maila: feas0001@stud.slu.se