» Planer inför den nya säsongen.

2015 var ett händelserikt år som passerade fort. Massor med vallningsträning, dock inga kurser, en Skottlandsresa (med vallning) och ett godkänt vallhundsprov.
 
Ila är nu en fullt användbar vallhund och börjar dessutom få erfarenhet av olika sorters får. Hon klarar allt arbete med mina får hemma och jag känner också att vi skulle klara att hjälpa andra fårägare med olika arbetsuppgifter.
 
 
Ila på besök hos kattkompisen Aslan
 
Nu har det varit lågsäsong och vintervila men våren börjar kännas i luften och jag känner mig full av inspiration inför den kommande säsongen! Vi är långt ifrån fullärda och det är snarare så att ju mer jag lär mig om vallningsträning desto högre hamnar målen i träningen.
 
Här är en kompilation av mina favoritklipp 2015. Det är en längre video som är en stilstudie i både fråndrivning, hönsvallning, närarbete och några korta hämt där fåren är klurigt placerade nära eller bakom staketet. Så sätt inställningen på HD och njut av min snygga hund! ;)
 

 
Mål 2016:
Under 2016 har vi tre huvudsakliga mål.
  • Starta i nästa tävlingsklass i vallning, IK-1. Förhoppningsvis utan att skämma ut oss helt i början av säsongen och förhoppningsvis med känslan av rutin och något hyfsat resultat i slutet av säsongen. ;)
  • Visslingskommandon! Just nu känner vi av begränsningen med att bara ha röstkommandon. Vissling ger mer precision och tydlighet på längre avstånd. Men jag vill ha full kontroll över visslan innan jag börjar använda den på hunden och jag är snaart där. Vänsterpipet sitter, fram och stopp funkar för det mesta, men högerpipet har jag en del jobb kvar på.
  • Nötvallning! I år ska vi testa nötvallning. Vi har många duktiga nötvallare och snälla "nötter" i min lokalklubb som vi kan få proffsig hjälp av. Om det känns som något som passar mig och Ila så vore det ju kul att testa att göra ett vallningsprov... :)
Ila är en hund som vet hur man kopplar av under lågsäsong
 
Jag vill verkligen satsa mycket på vallningen i år! Samtidigt får jag inte sätta för stor press på oss för jag vet att jag kommer ha mycket att göra det kommande året. Jag går nu i femte året på Veterinärprogrammet. Tentorna har haglat den senaste tiden men nu börjar man se ljuset i tunneln. På onsdag skriver vi vår sista salstenta! :D Men resten av terminen är det skola från 8-17 varje vardag och en hel del plugg utöver det. För i sommar ska jag få jobba min första sommar som veterinär! Det kommer bli jättekul men innebär också att mer tid och energi kommer gå till jobb i sommar än vad det har gjort tidigare år.
Till hösten ska jag skriva mitt examensarbete och då kommer jag äntligen kunna vara hemma och styra över min egen tid igen.
 
Vi blickar mot framtiden.
 
2016 kommer minst sagt bli ett spännande år, både för mig och Ila!