» Julklapp från Gårdsbacken

Helt plötsligt trillade ett mystiskt paket ner i brevlådan...
 
 
Det var en julklapp från Ilas uppfödare på Gårdsbacken! Tänk vilka engagerade och fina människor de är! Ila fick en väldigt lång nos när jag hanterade paketet... Och mycket riktigt, inuti fanns en påse med hundgodis. Men det fanns också ett fint inramat fotografi på Ila som liten valp tillsammans med sin mamma och mormor. Tre generationer fina Border collies. Jag blev så rörd när jag såg bilden så det kom en liten tår ur mitt öga. Tack så mycket Dan och Paula!!!
 
 
Jag fotade ett tackkort på Ila som jag skickade tillbaka:

 
Chokladnosen har ju blivit så mycket större nu. Det är bra att bli påmind om att det inte var länge sedan hon bara var ett litet fluffigt knyte. Hon har ju alltid varit så vuxen i personligheten! :)
 
 

» Sista dagen med Dell

I morgon kommer mamma hem från Thailand och ska hämta sin hund. Det känns lite vemodigt, jag har snabbt vant mig vid att ha två hundar. Dell är ett trevligt sällskap till Ila och en lätt hund att ha och göra med. För det mesta. Hennes stora nackdel är att hon ibland drar iväg och jagar rådjur på promenaden. Det går inte att lita på henne helt, vilket är ovant för mig med Ila som har noll viltintresse.
 
 
Ila och Dell tigger grisklövar som jag hade med mig från Hundmässan.
 
Dell är väldigt bra på att gå i koppel och det har nog varit nyttigt för Ila att gå som en parhäst bredvid henne. Det har nog blivit mer koppelträning än någonsin nu när jag varit hundvakt.
Sedan så är ju Dell en ganska bortskämd hund också så det har automatiskt blivit mer tid i soffan, godare mat, mindre regler och lite andra friheter för båda hundarna under den här tiden... ;)
 
 
Söta BC-brudar
 
 Ila HOPPAR på min vän Frida. I bakgrunden Dell och Frida´s whippet Indra.
 
 
Ila har aldrig varit en hoppig hund och den ovanan försvann fort redan som liten valp. Hon hoppar nästan ALDRIG på folk utan brukar hälsa ståendes på alla fyra tassarna.
Men min stackars vän Frida har hon hoppat på sedan hon var liten valp. Bara Frida. Det är ju ett glatt och lekfullt hoppande, men ganska jobbigt såklart.
Jag undrar varför det är så? Även Frida säger att det inte bara är Ila som hoppar mot henne utan de flesta hundar. Kan det vara något med kroppsspråket?  
 

» Hon är en bortskämd liten hund.. ;)

 Idag har jag varit och shoppat lite till Ila. Det var en kompis som tog med mig till en hundbutik i Uppsala som jag aldrig varit i förut. Jag är lite av en prylnörd och saknar helt disciplin när det gäller att hålla mig från att köpa en del grejer.. Så det här köpte jag idag till Ila: Nytt träningsgodis, ett tikskydd (grönt såklart) inför kommande löp, och...
 
..ett nytt koppel!
 
 Ruffwear Roamer Leash
 
Har varit sugen på det här kopplet ett tag. Ila går ju nu i en VGW-sele vilket har fungerat bra, men hon är fortfarande ganska spänd i koppel och jag tror problemet ligger i att jag också är så spänd och hela tiden håller koll på hur hon går. Det här kopplet är elastiskt, det har ett säkerhetshandtag framme vid knäppet och ett handtag i änden som man lätt kan förstora för att ha det kring midjan. Mångsidigt helt enkelt.
´
När jag kom hem nu så gick jag en tur med Ila i VGW-selen och det elastiska kopplet runt midjan samt Dell i ett vanligt koppel och halsband. Det gick bra, jag var betydligt mer avslappnad och jag tyckte Ila anpassade sig bra till mig och Dell. Hon drar inte så mycket egentligen, det är mer så att hon har bråttom och far lite fram och tillbaka för att nosa på saker. Jag brukar få tjata på henne en del och det är det jag vill komma ifrån.
Jag tyckte hon anpassade sig bra till det elastiska kopplets mjuka stopp. Tanken är att det kopplet i kombination med selen ska förenkla vår koppelträning maximalt så att jag kan slappna av mer med henne i koppel, vilket jag tror är nyckeln i hennes fall. Vi behöver få mer rutin i koppel.
 
..en ny bädd!
 
 JH Collection
 
Bädden köpte jag inne på Hööks som vi stannade till på innan vi åkte hem. Den var ett rent impulsköp. Jag tyckte bara den såg så mysig ut! Ila har en vanlig grå BIA-bädd sedan tidigare. Den har fungerat bra, och ska ha en stor eloge för att inte ha gått sönder under valptiden. Men den ser inte så rolig ut längre och har många bitmärken på sig. När jag la ner den här bädden på golvet i butiken så gick Ila direkt och la sig i den vilket jag tyckte var ett så gott betyg från henne att jag var tvungen att köpa den.
När hon ska lägga sig i BIA-bädden så bäddar hon länge innan hon kommer till ro, i den här så lägger sig ner direkt. Det var tydligt vilken hundarna favoriserade. Kvalitén och tvättbarheten vet jag mindre om, där har ju BIA-bädden stora fördelar...
 
 Dell la genast beslag på nya bädden.
 
 
Efter ett Dell flyttat på sig så var Ila genast där.
 
 Den gamla BIA-bädden. Den kommer få en ny plats hemma i Värmland. Man kan inte ha nog med hundbäddar! :)
 
 

» Ilas första snö!

Igår kom stormen Sven till Uppsala och idag tog han även med sig.. SNÖN! Det är faktiskt den första snön som Ila ser förutom lite frost en del morgonar.
 
Så jag var tvungen att fota lite, men det var inte de bästa förutsättningarna. Snön var blöt, det blåste och var mulet och jag fotade med mobilen. Så det blev både suddiga och mörka bilder. Men jag publicerar dem ändå, det är ju ändå Ilas första snö!
 
Snö!
Täcket har hon bara på sig i Uppsala när det regnar/snöar mycket. Det är enbart för min egen bekvämlighets skull, Ila skulle inte bry sig ett skvatt om hon blev blöt. Det är för att det är så opraktiskt med en blöt långhårshund när man bor i ett litet studentrum. Hon hinner knappt torka innan det är dags att gå ut igen.
 
Täcket är från Hurtta och sitter riktigt bra på henne. Hon springer lika ohämmat med det som om hon vore utan. Dessutom så är det bra reflexer på det.
 
En långsvansad rumpa på bild..?
 
Reflexvargen.
Dell lånade Ilas reflexväst då jag ville ha någon reflex på båda hundarna. Den västen är jag riktigt nöjd med, Ila använder den i stort sett dagligen! Färgen lyser upp bra, den reflekterar jättebra och jag har dessutom fäst en grön lampa fram på bröstet som är utmärkt att tända när Ila går lös i skogen under de mörka kvällarna.
 
Suddiga busungar
 
 
 
 

» En fårbesättning

Jag, mamma och Kåre har haft lite planer på att skaffa får igen. Vi har även varit iväg och kollat på en trevlig besättning med Gotlandsfår som vi gillade. Det var en besättning med 23 tackor, en bagge och 14 ungtackor.
 
Tyvärr så lyckas fårägaren och vi inte riktigt komma överens om priset, så det kanske inte blir just den här besättningen. Men vi har fortfarande ögonen öppna efter andra möjligheter.
För visst vore det mysigt med får igen! Bara lukten av får tar mig tillbaka till så många barndomsminnen! Även de två Border collie-tjejerna, Dell och Ila, skulle nog inte tacka nej till en egen grupp får tror jag. ;)
 
Ett ryalamm från min sista tacka.
 
När jag var liten så hade vi Ryafår. Det var en liten grupp på ungefär 10 tackor och efter några års avel så hade vi verkligen en besättning att vara stolta över. De var en del av familjen och vi barn var mycket i fårhuset. Alla hade personliga namn och var handtama.
Om en tacka fick lamm så döpte vi dem till namn som började på samma bokstav som moderns namn och kunde på så vis lätt följa linjerna. Ullrika, en av våra finaste tackor någonsin, fick till exempel Ulli (min egna tacka), och hennes dotter hette i sin tur Umpa och var vår sista ryatacka som dog förra året, nio år gammal. Nu är det pappa som har fåren i familjen och han är inte intresserad av avel så de är korsningsfår som bara har lite av vår gamla Ryastam i sig.
 
Följa, min systers tacka. Inte den vackraste, men gav alltid så trevliga och lätthanterade lamm.  
 
 
Mamma kommer hem från Thailand om en vecka och då ska vi ha ett nytt möte om får, sedan får vi se hur det blir.
 
Apropå får så ska jag och dogsen åka iväg till pappa nu för att valla på hans tjuriga grupp får. Jag tänkte att Dell skulle få börja valla in dem. Det är ju inget som görs i en handvändning, men bara det förenklar lite för min och Ila´s framtida träning så är jag nöjd. Jag måste ju passa på när jag har händerna på en sådan fin vallhund som Dell. :)

» Den senaste veckan..

Efter att ha skrivit terminens största tenta i ämnet farmakologi och toxikologi så tyckte jag att jag förtjänade lite ledigt. Så jag har tillbringat senaste veckan hemma i Värmland tillsammans med pojkvännen och djuren. Det är ju ändå där som både Ila och jag trivs som bäst. :)
 
 
En stolt BC som ibland får sitta i förarstolen i traktorn när husse matar korna.
 
Vädret har varit kallt men fint så det har blivit mycket pyssel utomhus och långa hundpromenader. Bland annat så tog jag hand om trädgården för att få bort alla löven inför vintern. Jag vet att jag är lite sent ute, men det är bara så mycket löv! 
På sommaren så älskar jag våra stora lönnar men på hösten är det inte lika kul. I vanliga fall brukar vi ta hjälp och vara ganska många som krattar i ett par dagar, men i år var jag den enda som kunde så då använde jag faktiskt den nyligen införskaffade lövblåsen. Det fungerade fint och jag kunde faktiskt få bort löven från åtminstone halva trädgården innan det blev mörkt. Ila tyckte det var buskul med lövblåsen och fick "eld i brallan" som vi säger här i Värmland. ;)
 
 
 Ila busar galet i löven. Speciellt en minut in i filmen undrar man vad hon tänker... 
 
 
Nu är jag hundvakt åt mammas hund Dell i tio dagar då hennes matte har åkt till Thailand. Dell är Ilas stora idol och sent omsider så har Dell faktiskt börjat tycka att Ila är ganska kul också. Så de leker riktigt bra tillsammans och Dell är ett lugnt och trevligt sällskap till Ila.
 
 
"Det är ekorrar i trädet!"
 
Det har varit sådana härliga dagar men nu är det dags att återgå till verkligheten, åka tillbaka till Uppsala och ta igen det jag missat i skolan. Men helt tråkigt ska vi inte ha, för nu när jag har Dell till hjälp så tänkte jag passa på att åka förbi pappa några gånger och valla in hans får så att det ska bli lättare för Ila att träna där. Det ser både jag och BC-brudarna mycket fram emot!
 
 
Ett suddigt bildbevis på att flickorna till och med delar bädd.