» Vecka 6. (Dag 44)

I måndags gick vi in på sjätte veckan i dräktigheten och idag är vi på dag 44. 
 
Jag vägde Ila igår och tänkte skriva detta inlägget då. Men när jag räknade på viktuppgången så blev jag osäker på om jag verkligen sett rätt så jag vägde henne igen idag... Och vikten stämde. Ila väger nu 22 kg och har alltså gått upp ytterligare 1,9 kg senaste veckan. :O Totalt har hon gått upp 3,5 kg i vikt från sina ursprungliga 18,5 kg. Hon är också synbart större och tyngre och magen är inte lika jämnt spolformad utan hänger längre ner. 
 
Ursäkta den dåliga bildkvalitén. Men här ser man hur oformlig den tidigare så atletiska fröken Ila börjar bli.
 
 
 
Ilas uppfödare på Gårdsbacken säger att Ilas mor och mormor gick upp ungefär 0,5 kg/valp under dräktigheten. Om Ila följer samma mall så betyder det att hon redan gått upp sju valpar i vikt... Det ska bli oerhört spännande att se hur det ser ut på röntgen den 4/12. Danne och Paula på Gårdsbacken är också i väntans tider med Ilas kullsyster Lime som blev parad bara några dagar senare än Ila. Teoretiskt sett så kan det alltså födas kusiner på samma dag! :D Det är jättekul att ha en jämngammal närbesläktad kull att följa. 
 
Ilas uppfödare är min stora inspirationskälla när det gäller hur en valpkull ska födas upp. De är ytterst noga med socialiseringen och miljöträningen av valparna och jag tror också man har allt att vinna på det. Valparnas hjärnor utvecklas i en rasande takt de första veckorna och jag vill att de ska vara så väl anpassade till sina nya liv som möjligt innan de lämnar gården. Att växa upp som en del av det vanliga familjelivet i stället för instängda i en anpassad miljö i en valphage. Att vara med på promenader i olika miljöer, åka bil, få positiva upplevelser med olika typer av folk osv. Jag ska verkligen göra mitt bästa för att ge valparna en så trygg och positiv grund som möjligt innan de får åka till sina nya hem. :)
 
Den blivande mamman tillbringar helst sina dagar i soffan numera. 
 
Ila har nu gått över till att äta Royal Canin Starter tre gånger om dagen. På det får hon fortfarande Bozita blötmat och köttkorvar av olika märken. Hon äter även en del råa lammben från gården som jag vet håller god hygien och kvalité. 
Ilas hunger är nämligen helt omättlig nu. För mig känns det väldigt ovant då hon tidigare varit en hund med lagom aptit som i stort sett kunnat ha torrfoder på fri tillgång och aldrig tigger något mer än det. 
Nu är det som att instinkerna har tagit över och hon födosöker hela tiden och äter allt hon kommer över. Hon har till och med stulit en ost från soffbordet (!) och hon har aldrig stulit någon mat i hela sitt liv tidigare. :O
Ute knaprar hon gärna fryst ankbajs från gårdsplanen. Hon verkar ha förstått det där med att det är bra med en varierad kost när man är dräktig i alla fall. :p
 
Snart ska jag ladda upp bilder så ni får se hur fin valplådan har blivit. :)
 
 


sandra
29 November, 2017 - 12:20 / BLOGG: http://www.teamkjellstrm.blogg.se

åhhh va mysigt.
vet du hur många småttingar de är där inne?

Svar: Nej, hon ska röntgas den 4:e och då får jag reda på det. :)
Felicia Asp Tauni


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback